Hallo en welkom op mijn blog. Ik hoop jullie te inspireren en motiveren om zelf lekker aan "de kook en bak" te gaan. Op die manier weet je wat je eet! Op dit blog vind je recepten die eenvoudig te maken zijn. Ik kook zo veel mogelijk biologisch en probeer de "slechte" E- nummers te vermijden. Daarvoor gebruik ik het boekje: "Wat zit er in uw eten". Veel lees, kijk en eet plezier!

zondag 9 februari 2014

Poolse koekjes: Kolacky



Blauw is mijn favoriete kleur voor aardewerk in de keuken. Het is dan ook geen wonder dat ik als een blok viel voor dit Poolse aardewerk. Het is er in allerlei decors en er komen zo nu en dan nieuwe ontwerpen bij. De hoofdkleur is blauw en daarom is het prima te combineren met een mooi basic wit servies. 
Zelf koop ik mijn aardewerk graag in Reitsum bij een klein winkeltje;
 Bij de Pastorie
Ze hebben ook een mooie landelijke ingerichte bed en breakfast (bêd en brochje op z'n fries). Van daar uit kun je het rustige en ruime Noord-Oost Friesland prachtig verkennen.

 


 



Het leek mij leuk om eens iets pools te koken of bakken. En zo kwam ik al surfend op het internet deze koekjes tegen.
Het recept is voldoende voor ruim 30 koekjes. Maar wees gewaarschuwd ze zijn zo maar op.


Nodig:

85 gr roomkaas
120 gr zachte boter
120 gr bloem
suiker
jam
poedersuiker

1. De roomkaas en de zachte boter mixen. Dit kan in de keukenmachine.
2. Voeg de bloem toe en mix tot er een soepel deeg ontstaat.
3. Leg het deeg ongeveer 30 min. in de koelkast.
4. Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en zet de jam klaar.
5. Bestrooi je aanrecht met suiker en rol het deeg hier op uit tot een dunne lap van zo's 2 mm. Verwarm de oven voor op 180 graden.
6. Snijd het deeg in vierkantjes van 5x5 cm. En ja daarvoor gebruik ik een liniaal.
7. Lepel op elk vierkantje een half lepeltje jam en plak de punten op elkaar. Gebruik hier voor wat water.
8. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar. Even laten afkoelen, bestrooien met poedersuiker en smullen maar.

Tip: 
Het deeg is een mooi soepel deeg. Je maakt het zonder suiker. Ik denk dat je het ook prima kunt gebruiken om bijvoorbeeld een hartige taart bodem van te bakken. Dan rol je het natuurlijk uit zonder suiker op je aanrecht te strooien maar wel bloem.



2 opmerkingen:

Dorian Hofker zei

Wat een heerlijk recept en wat leuk dat je 'als een blok' bent gevallen voor het Pools aardewerk van Bunzlau Castle. Erg leuk dat je de winkel Bij De Pastorie aanprijst! Ze hebben een grote voorraad Pools aardewerk. Succes met je blog!

Emma zei

Wat heb je een mooie blog! Ik zou het leuk vinden als je mijn blog ook bekijkt! Ik begin pas net!

emmatimmerman.blogspot.nl