Hallo en welkom op mijn blog. Ik hoop jullie te inspireren en motiveren om zelf lekker aan "de kook en bak" te gaan. Op die manier weet je wat je eet! Op dit blog vind je recepten die eenvoudig te maken zijn. Ik kook zo veel mogelijk biologisch en probeer de "slechte" E- nummers te vermijden. Daarvoor gebruik ik het boekje: "Wat zit er in uw eten". Veel lees, kijk en eet plezier!

maandag 12 november 2012

Gezond snoepen; bak je eigen mueslirepen.


December is natuurlijk de "snoepmaand" bij uitstek. Vanaf september liggen de pepernoten e.d. al in de winkels. Maar 11-11 is de "kick off" voor het snoepseizoen. Als ouder maak je meestal de afweging om al dat lekkers in 1 keer op te snoepen of op te potten.  Bij keuze nummer 1 loop je wel het risico dat je kind kots beroerd wordt. Maar ach...
Om alles een beetje in balans te houden zou je deze mueslirepen eens kunnen maken. 
Ook zoet en vet maar heerlijk knapperig en vol goede energie! En dat kunnen we wel gebruiken in deze drukke (december) tijden.

Voor 9 tot 12 stuks.

100 gr roomboter

300 gr havervlokken
70 gr rietsuiker

3 el heldere honing
100 gr gedroogd fruit
zoals mango, ananas, rozijnen, cranberry's, gedroogde banaan
en of ongezouten grof gehakte noten, pompoenpitten,
zonnebloempitten etc.

1. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2.  Meng alle ingredi├źnten behalve de boter in een ruime schaal.

3. Smelt de boter in een ruime pan. Niet bruin laten worden!
4. Meng het havervlokken goed door de boter.
5. Stort het mengsel op de bakplaat en maak er een vierkant van van ongeveer 20 cm.
Ik gebruikte een vierkant van sat├ęstokjes om het mengsel tussen te verdelen.
Strijk en duw met de bolle kant van de lepel de bovenkant glad. 

6. Bak de repen in ongeveer 20-25 minuten goudbruin.
7. Laat de koek iets afkoelen en snijd de koek in repen.

Voor een makkelijk versie kun je ook gewoon 400 gram biologische muesli en noten van AH mengen met de honing en boter. Voeg dan de helft minder suiker toe want die zit ook al in de kant en klare muesli. Er blijven zeker kruimels over, strooi die gewoon door de yoghurt. Dat noem je dan cruesli! 

Geen opmerkingen: