Hallo en welkom op mijn blog. Ik hoop jullie te inspireren en motiveren om zelf lekker aan "de kook en bak" te gaan. Op die manier weet je wat je eet! Op dit blog vind je recepten die eenvoudig te maken zijn. Ik kook zo veel mogelijk biologisch en probeer de "slechte" E- nummers te vermijden. Daarvoor gebruik ik het boekje: "Wat zit er in uw eten". Veel lees, kijk en eet plezier!

woensdag 1 augustus 2012

Oranje boven ranja.

In mijn boekenkast staan voornamelijk kookboeken. Het is onmogelijk om al die recepten te maken. Regelmatig neus ik er in rond. Zo neusde ik nu rond in De nije petiele van Wieke de Haan. Bij kokende Friezen gaat er nu denk ik wel een belletje rinkelen. Voor anderen zal ik het uitleggen. In dit kookboek staan heel veel typisch Friese oude gerechten maar ook nieuwe recepten. Vandaar het woordje "nije" wat staat voor nieuw. Ik vond een recept voor ranja. Wel toepasselijk voor vandaag want Marianne Vos haalt voor "ons" vandaag de eerste gouden plak binnen. 
Oranje boven!


Nodig:


8 biologische sinaasappels
10 rietsuikerklontjes
ongeveer 1 kilo rietsuiker
15 gr citroensap


1. Was en droog de sinaasappels.
2. Wrijf met de suikerklontjes over de schil van 1 of 2 sinaasappels. Eerst merk je niks maar dan zie je dat het sap/olie uit de schil in de suiker trekt en de suiker verkruimelt.
Je krijgt een heerlijk fris kruidig ruikende suiker. 
3. Pers de sinaasappels, vang het sap op en doe het door een zeef. Ik deed er ook het sap van 1 citroen bij.
4. Vul het sap aan met water tot je 650 ml hebt.
5. Verwarm het sap en roer de suikerklontjes er door. Blijf roeren en voeg nu ook de gewone suiker toe. Blijf roeren en probeer zoveel mogelijk suiker op te lossen. Uiteindelijk had ik ongeveer 1 liter ranja.


Ik goot de nog hete ranja in schone flesjes, sloot ze af en kan het zo een poos bewaren al zal dat wel niet lukken denk ik. Ik heb al geproefd dat het bijvoorbeeld yoghurt een erg lekker smaakje geeft.
Het originele recept geeft aan dat je de ranja klaar maakt zonder extra citroen. Wel staat er dan dat ze de ranja laten afkoelen en 15 gram citroenzuur oplossen in heet water en dat door de ranja roeren om het langer te bewaren. Maak je het snel op dan is dat allemaal niet nodig. 
We nemen er nog maar eentje: Oranje boven!

1 opmerking:

Steven zei

Ik wil je hierbij graag laten weten dat ik je foodblog heb opgenomen in onze foodblog-feed verzameling: ChefinaBox.collected.info. Een realtime overzicht van alle artikelen van alle Nederlandse foodblogs plus een aantal van de leukste Engelstalige. Voor iedereen die net zo van Foodblogs houdt als wij!

Als je het een fijne pagina vindt zouden we het leuk vinden als je een linkje op je blog plaatst!

Groetjes en blijf bloggen!

Steven van Chef in a Box