Voor een etentje met vrienden mocht ik het voorafje verzorgen. Het leek me wel leuk om weer eens sushi te maken. Ik heb gekozen voor gerookte zalm i.p.v. verse rauwe vis. Het is even een handigheidje, het maken van die rolletjes. Maar het is beslist niet moeilijk. Al helemaal niet als er toevallig in de Allerhande van Albert Heijn ook nog een recept staat. Neem wel de tijd en rust om de rolletjes te maken. Heerlijk "mind full" bezig dus!
De basis is eenvoudig, sushi rijst koken en zwarte Nuri vellen. Wat je in het rolletje verpakt kun je zelf bepalen. Ik had gekozen voor: Gerookte zalm, pesto, rucola, mango en komkommer. Dit in verschillende combi's verwerkt in de sushi.
Hier het recept zoals ik het vond in de Allerhande.
Op de site van Appie Happie staan nog meer ideeën voor sushi.
En het etentje...? Het werd laat en was erg gezellig!

Ingrediënten
- 1 pak sushirijst (500 g)
- 6 el rijstazijn (flesje 150 ml)
- 2 tl zeezout
- 4 tl suiker
- 100 g gerookte zalmfilet
- 1 zakje nori-vellen (5 stuks)
Materialen
- bamboematje, waaier (stukje karton lukt ook prima)
Bereiden
- Doe de rijst in een zeef en spoel af. Schep in een pan met dikke bodem. Laat 10 min. staan. Voeg 600 ml water toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en kook 2 min. op hoog, 5 min. op middelhoog en 12 min. op laag vuur. Zet het vuur uit, laat de pan afgedekt met het deksel staan.
3. Snijd de zalm in lange repen van 1 cm breed. 4. Leg 1 nori vel op het matje. Bedek 2/3 van het vel met een laagje rijst. Houd bovenaan een strookje vrij. Leg 1 reep zalm midden op de rijst en rol op met het matje. Plak vast met water. Knip overtollige nori af. Snijd de rol in 6 stukken. Maak zo nog 4 rollen. Serveer met sojasaus, wasabi en ingelegde gember.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten