Hallo en welkom op mijn blog. Ik hoop jullie te inspireren en motiveren om zelf lekker aan "de kook en bak" te gaan. Op die manier weet je wat je eet! Op dit blog vind je recepten die eenvoudig te maken zijn. Ik kook zo veel mogelijk biologisch en probeer de "slechte" E- nummers te vermijden. Daarvoor gebruik ik het boekje: "Wat zit er in uw eten". Veel lees, kijk en eet plezier!

zondag 12 april 2015

Kliekjes koken.

Gelukkig worden steeds meer mensen zich er van bewust dat het verspilling is om eten weg te gooien. Zeker als je je eigen groentes kweekt denk je zeker wel twee keer na voordat je eten weg gooit. Je hebt die bietjes of sla immers zelf met veel aandacht en liefde gekweekt en weet ook hoeveel tijd en energie dit kost.


Koken met kliekjes is op het moment hot. Er is zelfs een kliekipedia site. Eigenlijk is het lastig om hier een recept voor te schrijven want het soort kliekje wat je in je koelkast hebt staan kan wisselend zijn.
Onderstaand recept is dan ook een richtlijn en zul je aan moeten passen aan de inhoud van je koelkast.

nodig:


restje rijst
2 paprika's
gesnipperd uitje
restje soep of saus van stoofpotje o.i.d.
crème fraîche
geraspte kaas of blokjes feta


1.Was de paprika en snijd het kapje er af. Smeer de buitenkant van de paprika in met wat olijfolie en zet de paprika in een niet te grote ovenschaal.
2. Verwarm de oven voor op 240 graden.
3. Meng de rijst met het restje soep of saus. Meng er ook een gesnipperd uitje, half bekertje crème fraîche, geraspte kaas of wat blokjes feta door.
4. Proef het mengsel en breng eventueel op smaak met zout en peper. 
5. Vul de paprika's met het mengsel en zet het hoedje er op. Bak de paprika's in ongeveer 25 minuten zacht en zoet. 

Rooster ondertussen wat pijnboompitjes in een droge koekenpan. Leg wat sla op een schaal en maal er wat zout en peper over en sprenkel er wat olijfolie over. Voeg de pijnboompitjes en evt. nog wat ui ringen toe. Zet de paprika's er op en je hebt een heerlijk brijgerechtje.

In plaats van rijst kun je ook couscous, een restje macaroni of chili con carne gebruiken. In de meeste gevallen is het erg lekker om er crème fraiche  door te mengen.
Heb je wel rijst maar geen soep of saus? Gebruik dan verse kruiden of gedroogde Italiaanse kruiden en wat kerrie en paprika poeder.

Geen opmerkingen: