De Oostenrijkse pompoenen uit de groentetuin kleuren van groen naar oranje. Tijd om wat te doen met pompoen!
Genoeg boeken om inspiratie uit te halen. De pompoencake uit het tijdschrift Landleven (nummer 8 2013) is het geworden.
Helaas had ik niet zo'n mooie tulbandvorm als in het boekje. Je kan de pompoen eerst koken, in de oven bakken en dan pureren of zoals in dit recept staat de pompoen heel fijn raspen. Met een keukenmachine gaat dat super snel.
Nodig:
Droge ingrediënten;
300 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr rietsuiker
150 gr lichtbruine basterdsuiker (palmsuiker kan ook)
2 tl koekkruiden
2 tl zuiveringszout (baking soda) Ik heb 1 tl wijnsteenbakpoeder gebruikt.
De rest;
150 gr rozijnen
snufje zout (oeps vergeten)
4 eieren
200 gr boter gesmolten
sap van 1 mandarijn
500 gr fijn geraspte pompoen.
1. Smelt de boter
2. Meng de droge ingrediënten. Verwarm de oven voor op 175 graden.
3. Meng in een andere kom de eieren en het mandarijnsap. Meng de pompoenrasp door de gesmolten boter, op die manier koelt die nog sneller af en meng dit door het eimengsel.
4. Roer de beide mengsels door elkaar tot een homogeen geheel.
5. Giet het beslag in de tulbandvorm en bak in ongeveer 40-50 minuten gaar. Laat 10 minuten afkoelen en stort de cake uit de vorm op een bord.
Lekker met deze glazuur:
185 gr roomkaas los roeren met 100 gram volle kwark, 1 eetlepel poedersuiker en 2 eetlepels ahornsiroop.
Dit had ik niet in huis en daarom heb ik de roomkaas door crème fraîche vervangen en de kwark met volle yoghurt. Ook lekker.
2 opmerkingen:
Hoi Nynke, Echt heerlijk deze pompoencake !! Lekker om eens te variëren met pompoenen. Ik vind je blog altijd erg inspirerend.Ik word altijd blij als ik weer een berichtje van je ontvang. Je weet me direct enthousiast te maken om nieuwe ( en oude) recepten direct zelf te proberen. (H)eerlijk !! groeten Rinske
Leuk om te horen Renske!
Op het moment ben ik niet zo actief op mijn blog. Ik wil in 2015 weer wat actiever aan de slag met lekkere recepten!
Een reactie posten